Michel Vaillant eerste die bij Kuifje op koffie mag

door
Belga
Leestijd 2 min.

Kunstgalerie Tintin@Hergé opent voor het eerst in haar tweejarige geschiedenis de deuren voor een "vreemde" stripauteur. De inmiddels 95 jaar oude Jean Graton, de geestelijke vader van onder andere en vooral autoracer Michel Vaillant, is de allereerste tekenaar die in de kunstgalerie op de Brusselse Grote Zavel wordt tentoongesteld. Graton had natuurlijk ook zijn band met Kuifje: voor dat weekblad voor jongeren van 7 tot 77 jaar tekende Graton regelmatig de voorpagina. Twintig reproducties van die "covers" werden door de Fondation Jean Graton ter beschikking gesteld. Dat liep niet van een leien dakje. Artistiek directeur Dominique Chantrenne van de Gratonstichting stelde snel vast dat een repro van die omslagtekeningen enkel volledig gelukt is indien het logo van het weekblad Kuifje behouden blijft. "De tekeningen zijn in affiche-stijl gemaakt, met het rode logo links bovenaan", aldus de directrice.

Het exposeren van de twintig reproducties kreeg het imprimatur van Moulinsart, de maatschappij die streng waakt over de auteursrechten van Hergé.

Graton tekende de covers tussen 1953 en 1969. "In die periode tekende Jean Graton zowat een kwart van de voorpagina's van het weekblad", weet Philippe Graton, zoon van en directeur van de Fondation Jean Graton. "Er werkten andere, meer ervaren tekenaars aan Kuifje mee, maar mijn vader had het talent om een dynamische cover te tekenen".

De in Nantes geboren Jean Graton begon zijn tekencarrière bij het weekblad in 1953. Pas vier jaar later werd, in het verhaal 'De Grote Match', sympathieke Michel geboren. "Jean Graton maakte ook mantel- en degenverhalen, avonturen in Afrika ... maar voor deze serie hebben we gekozen om ons te beperken tot de wereld van de raceauto", verduidelijkten Chantrenne en Graton junior.

Elk van de twintig voorpagina's is op 500 exemplaren gereproduceerd, op een formaat van 70 bij 50 centimeter.

bron: Belga