Slechte staat sociale woningen Gent – “Termont ontloopt verantwoordelijkheid”

Volgens N-VA-politicus Siegfried Bracke “ontloopt” Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) zijn verantwoordelijkheid in het dossier van sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent. “WoninGent, dat zijn drie liberalen, drie groenen en negen socialisten. De burgemeester kent daar jan en alleman”, aldus Bracke in het programma “Iedereen kiest”. Termont vindt echter niet dat hij zelf in de fout is gegaan en wijst vooral op de verantwoordelijkheid van WoninGent en van Vlaanderen. Eerder deze week legde een VRT-reportage van “Iedereen Kiest” een aantal schrijnende toestanden bloot in sociale woningen van de sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent, met name in de Sint-Bernadettewijk in Gent. De woningen kampen met vochtproblemen, rotte draagstructuren en elektrocutiegevaar.
Burgemeester Daniël Termont erkent dat de situatie “onaanvaardbaar” is en dat de betrokkenen van huisvestingsmaatschappij WoninGent een nieuwe woning moeten krijgen. Volgens hem had WoninGent moeten ingrijpen. Verder vindt Termont dat Vlaanderen “te weinig” doet op het vlak van sociale woningbouw.
Die uitleg schoot bij Bracke in het verkeerde keelgat. Zo wijst hij erop dat Vlaanderen “recordinvesteringen” doet op het vlak van sociale woningbouw.
Hij pikt het ook niet dat Termont de verantwoordelijkheid doorschuift naar WoninGent. “WoninGent, dat zijn drie liberalen, drie groenen en negen socialisten. De burgemeester kent daar jan en alleman”, zegt Bracke. Hij spreekt daarbij van “de illustratie van een socialistisch model”. “Het is een typisch voorbeeld van een socialistisch systeem waarbij men putten maakt en dan de verantwoordelijkheid doorschuift”, aldus Bracke.
Bracke gooide Termont nog iets anders voor de voeten: “Ik hoor zeggen dat iemand van de gemeenteraad, een partijgenote van u en werkzaam bij WoninGent, ook een sociale woning bewoont”. Termont ging niet in op die opmerking.

bron: Belga