Gezinnen in ongeschikte woningen Gentse Bernadettewijk krijgen nieuwe sociale woonst

door
Belga
Leestijd 2 min.

Alle bewoners die in een problematisch huis van WoninGent verblijven, krijgen een nieuwe sociale woning. Dat bevestigt nu ook de sociale huisvestingsmaatschappij zelf. Deze middag had burgemeester Daniël Termont al gezegd dat de getroffen gezinnen geherhuisvest worden. In de wijk wonen nog ruim 130 mensen die recht hebben op een sociale woning. Maar 39 bewoonde woningen zijn ongeschikt verklaard. In 32 daarvan is WoninGent al bezig om ofwel de nodige werken uit te voeren, of om de bewoners te herhuisvesten indien de woning niet meer opgeknapt kan worden. Nu krijgen die bewoners dus de kans om elders te gaan wonen.

Ook de toekomst van de Bernadettewijk wordt donderdag op een raad van bestuur van de sociale huisvestingsmaatschappij bekeken. Er loopt sinds 2017 een studie over de afbraak of renovatie van de vervallen wijk, die erkend is als erfgoed. Woensdag gaf Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) al aan elk voorstel van WoninGent 'met spoed' te zullen behandelen. Maar de studie over de mogelijkheden is nog niet rond.

Volgens WoninGent-Voorzitter Guy Reynebeau (sp.a) vraagt elke optie om de wijk te heropwaarderen veel voorbereidend studiewerk. Vooral omdat het erg moeilijk is om de vervallen site te renoveren volgens moderne normen. Homans pleitte vandaag in het Vlaams parlement voor een sloop. Maar volgens WoninGent is er voor een sloop eerst een declassificering nodig.

WoninGent wil samenwerken met de Vlaamse overheid en zal het dossier donderdag op een raad van bestuur behandelen. Daar zal ook een toezichthouder van de minister aanwezig zijn. Ondertussen belooft de sociale huisvestingsmaatschappij alle gezinnen in een ongeschikt verklaarde woning een nieuwe woonst.

bron: Belga