"Onwrikbaar" Amerikaans engagement in de NAVO

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Verenigde Staten zullen hun "onwrikbare vastberadenheid" in het Amerikaanse engagement voor de NAVO bewijzen. Dat beloofde de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Franse ambtsgenote Florence Parly in Parijs. "Daden zeggen meer dan woorden", aldus Mattis, aan de vooravond van de vergadering van de NAVO-ministers van Defensie in Brussel. Sinds zijn verkiezing had president Donald Trump meermaals kritiek geuit op de lidstaten die volgens hem niet voldoende investeren in defensie en rekenen op de Verenigde Staten om hen te beschermen.

De NAVO-lidstaten gingen in 2014 ermee akkoord om tegen 2024 de defensie-uitgaven op te trekken naar 2 procent van het bbp. Enkele landen, zoals België, zijn nog ver verwijderd van dat doel.

"De NAVO is de fundering van onze collectieve defensie. De Verenigde Staten maken een prioriteit van de lastenverdeling, dat is ook een Franse prioriteit", aldus Parly. "Europa is niet een deel van het probleem, Europa is een deel van de oplossing."

Na Parijs trekt Mattis naar Brussel, waar hij morgen en donderdag de NAVO-vergadering op het hoofdkwartier van de verdragsorganisatie bijwoont. De lastenverdeling tussen de verschillende bondgenoten staat daar op de agenda.

Bron: Belga