Italië blijft euroland, verzekert premier

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft vandaag benadrukt dat Italië in de eurozone wil blijven. "Italië is een stichtend lid van de Europese Unie en de monetaire unie, en ik herbevestig dat de euro onze munt is en dat is onomkeerbaar", schreef Conte op de sociaalnetwerksite Facebook. Eerder op de dag had een lid van de regeringscoalitie gealludeerd op een exit uit de euro. De uitspraak kwam van Claudio Borghi, economisch adviseur van Lega-topman Matteo Salvini en voorzitter van de begrotingscommissie in de Italiaanse Kamer. "Ik ben ervan overtuigd dat met een eigen munt Italië veel van zijn problemen zou kunnen oplossen", zei Borghi op de RAI-radio.

De uitspraak leidde tot zenuwachtigheid op de financiële markten. Zo klom de Italiaanse tienjaarsrente met tien basispunten tot boven de 3 procent, het hoogste peil sinds maart 2014.

Maar volgens Conte zijn er dus helemaal geen plannen om de euro op te geven. "Elke uitspraak die een andere beoordeling maakt, moet worden beschouwd als een vrije en willekeurige opinie die niets te maken heeft met het beleid van de regering die ik leid", benadrukte de Italiaanse premier nog.

Bron: Belga