WK wielrennen – Wereldkampioen Valverde: “Ik had geen foutenmarge meer”

WK wielrennen - Wereldkampioen Valverde: "Ik had geen foutenmarge meer"

Alejandro Valverde heeft zich zondag in het Oostenrijkse Innsbruck op 38-jarige leeftijd voor het eerst in zijn carrière tot wereldkampioen op de weg gekroond. “Ik jaag al jaren achter de regenboogtrui en eindelijk heb ik hem beet”, reageerde “El Imbatido”, die in het verleden meermaals nip naast de WK-zege greep. Tweede plaatsen in 2003 en 2005, derde plaatsen in 2006, 2012, 2013 en 2014. Valverde is er altijd dichtbij op een WK, maar de hoofdvogel kon hij nog niet afschieten. Na zoveel verwoede pogingen lukte het in Innsbruck wel. “Ik kan het nog steeds niet geloven”, reageerde de 38-jarige Spanjaard. “Ik ben oud nu en jaag al vele jaren op deze titel. Maar eindelijk heb ik hem beet. Ik ben de ploeg zo ontzettend dankbaar voor hun hulp.”
Met het zware parkoers in Oostenrijk kreeg Valverde nog een ultieme kans om die gedroomde regenboogtrui te veroveren. “In de finale wist ik dat ik de verantwoordelijkheid zou moeten dragen. Ik heb geprobeerd de sprint zo goed mogelijk te regelen. Ik wist dat ik geen foutenmarge had. Op 200 meter zette ik aan en ik hield vol tot het einde.”
Valverde is na Abraham Olano (1995), Igor Astarloa (2003) en Oscar Freire (1999, 2001 en 2004) de vierde Spanjaard die de wereldtitel pakt. In het landenklassement blijft Spanje met zes regenboogtruien vijfde na België (26), Italië (19), Frankrijk (8) en Nederland (7).

bron: Belga