WK basket (v) - Mestdagh en Belgian Cats eindigen toernooi met dubbel gevoel: "Fier maar ook ontgoocheld"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische vrouwen mochten zondag met opgeheven hoofd het WK basketbal in Tenerife verlaten. De Belgian Cats werden vierde na de troostfinale met 67-60 te hebben verloren van gastland Spanje. "We mogen fier zijn op onze vierde plaats", stak bondscoach Philip Mestdagh na afloop van wal. "Dit is hoopgevend voor de toekomst, want de ploeg is nog jong. We hebben aan de wereld getoond hoeveel progressie we hebben geboekt. Tien maanden geleden hadden we nooit kunnen geloven zo te kunnen weerstaan tegen de sterkste teams ter wereld."

"Toch zijn we op dit moment ontgoocheld", vervolgde Mestdagh. "We zijn topsporters en dan wil je altijd winnen. De mentaliteit was goed en na dertig minuten kwamen we zelfs nog terug tot op vier punten. We misten vervolgens een open kans, en leden onnodig balverlies. Zo'n details hebben de partij beslist. Er was wel degelijk iets mogelijk, maar de vermoeidheid bij mijn speelsters heeft ook een rol gespeeld. Toch hebben we nooit opgegeven."

Na de derde plaats op het EK vorig jaar in Praag volgt nu een vierde plaats op het WK. De Belgian Cats moeten nu focussen op de route richting de Olympische Spelen in Tokio. Kwalificatie voor het EK volgend jaar is een must. Er resten de Cats nog twee kwalificatiewedstrijden in november, in Duitsland (17/11) en thuis (in Kortrijk) tegen Tsjechië (21/11). De Cats staan tweede in hun poule, voor Duitsland en Zwitserland en na het ongeslagen Tsjechië. In Tsjechië gingen de Belgische vrouwen met 53-48 onderuit. De groepswinnaars en de zes beste tweedes (op acht groepen) plaatsen zich voor het EK.

"We moeten nu inderdaad bevestigen", besloot Mestdagh. "We hebben nood aan extra matchen op het hoogste niveau. We hebben al contacten gelegd voor voorbereidingstoernooien. Dat is het belangrijkste. Om beter te worden moet je topmatchen spelen. Het volgende duel is altijd het belangrijkste."

bron: Belga