WK wielrennen - Belgen eindigen op verre ereplaatsen: "Enorm zwaar parcours"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Julie Van de Velde eindigde op een 40ste plaats, op 8:18 van kersvers wereldkampioene Anna van der Breggen en werd daarmee tweede landgenote tijdens de wegrit bij de vrouwen op het WK wielrennen in Innsbrück. Kelly Van den Steen finishte als 42ste. "Dit was een heel zwaar WK", klonk het in koor. Van de Velde koerst nog maar twee jaar, na een lange carrière in de atletiek waar ze er door blessures de brui aan gaf. Dit was haar eerste WK, op 25-jarige leeftijd. "Ik kan leven met dit resultaat", zei ze na afloop. "Dit was een enorm zwaar parcours. Ik ben helemaal kapot. Ik kan normaal gezien goed uit de voeten bergop, maar op die eerste klim heb ik me een beetje geforceerd. Zo'n steile helling is mijn ding niet en ik ben daar over mijn toeren gegaan en moest dat even bekopen."

Ze keerde wel nog terug nadien bij een achtervolgend groepje, maar toen het tempo daar weer de hoogte in ging, moest ze opnieuw lossen. Het verhaal van haar WK, jojo spelen. "De Strade Bianche dit jaar was ook bijzonder lastig, maar zo'n WK is toch nog van een ander niveau. Nu goed, dit was mijn debuut, ik kan alleen maar progressie maken en hoop er nog bij te zijn in de toekomst. Of ik nu wat vakantie heb? Neen, helemaal niet. Ik ben kinesiste in een groepspraktijk en nam al heel wat vrije dagen om te kunnen koersen. Maandag ga ik weer aan de slag, mijn eerste patiënt komt langs in de namiddag."

Kelly Van den Steen eindigde eveneens in de verre achtergrond. "Ik moest op die eerste steile klim lossen uit het peloton, maar dat had ik verwacht", sprak ze na afloop. "Daarna slaagde ik er wel weer in om terug te komen en heb ik mijn wedstrijd goed ingedeeld. Vanaf toen probeerde ik mee te gaan in een vroege vlucht, maar dat lukte me niet en daarna ging het tempo de hoogte in en verzeil je in een achtervolgend groepje. Ik had graag de finish gehaald in de grote groep. Maar goed, ik word 42ste. Het is wat het is. In de laatste ronde had ik krampen, en moest ik die grote groep laten rijden."

bron: Belga