Weyts zet uitbreiding aanbod De Lijn verder

door
Belga
Leestijd 2 min.

Sinds september is het aanbod van De Lijn in een aantal regio's in Vlaanderen al versterkt (Vlaamse Rand, regio Gent en provincie Antwerpen). Vanaf begin 2019 komen ook andere regio's in Vlaanderen aan bod. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vandaag bekendgemaakt. "Er gaat minder belastinggeld naar De Lijn, maar de belastingbetaler krijgt er een betere dienstverlening met meer aanbod voor terug." Volgens minister Weyts heeft geen enkele Vlaamse regering ooit meer geïnvesteerd in bussen en trams. Zo bestelt de regering deze regeerperiode in totaal 860 nieuwe bussen, 110 nieuwe trams en 14 trambussen. Bedoeling van al die investeringen is om het aanbod uit te breiden en de dienstverlening te verbeteren.

Enkele weken geleden maakte de N-VA-minister al bekend dat hij extra geld heeft vrijgemaakt voor een verhoging van het aanbod in de Vlaamse Rand, de provincie Antwerpen en de regio Gent.

Nu volgt er een bijkomende injectie van 7,5 miljoen euro voor een verbetering van het aanbod in de rest van Vlaanderen. Volgens Weyts worden de middelen "heel gericht geïnvesteerd in de drukste lijnen op de drukste momenten of waar er een specifieke nood is".

Er komen onder meer extra bussen op bestaande verbindingen. Zo komt er bijvoorbeeld versterking voor de verbinding tussen Station Leuven en Haasrode, die druk gebruikt wordt door studenten. Er worden ook volledige nieuwe lijnen opgezet, zoals de nieuwe districtsbus in het Antwerpse district Merksem, die de dichtbebouwde wijk rond de Nieuwdreef een reguliere buslijn geeft met een bus per halfuur.

Weyts: "Het aanbod van De Lijn is tussen 2014 en 2017 al gestegen met 3,7% en we blijven investeren in extra aanbod. Met meer bussen en meer plaats op de bus willen we meer Vlamingen verleiden om de auto wat vaker te laten staan en te kiezen voor openbaar vervoer".

bron: Belga