Politiemensen voeren actie aan gerechtsgebouwen

Politiemensen voeren actie aan gerechtsgebouwen

Aan verschillende gerechtsgebouwen hebben zich deze voormiddag politiemensen verzameld, na een oproep van politievakbonden NSPV en VSOA. Ze zijn er niet over te spreken dat Noureddine Cheikhni, een van de moordenaars van politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen, de rest van zijn straf buiten de gevangenis mag uitzitten onder elektronisch toezicht. De bonden reageerden eerder al uiterst verbolgen op de beslissing van Justitie, die ze “een slag in het gezicht voor het politiepersoneel” noemen. Geweld tegen politie verdient de maximale straf, klinkt het. De bonden kregen naar eigen zeggen ook verschillende berichten via mail en sociale media van verontwaardigde collega’s.

Aan het gerechtshof in Hasselt zijn deze voormiddag ongeveer vijftig politiemensen bijeengekomen. Ze hielden pamfletten vast met de opschriften “Geweld tegen de politie = maximale straf” en “Wat doen de politiek en de magistraten?”. Volgens een vakbondsman in Hasselt staat aan het gerechtshof in Tongeren een honderdtal politiemensen een stille actie te voeren.

Aan het Kortrijkse justitiegebouw voeren enkele tientallen politiemensen actie. “Het is een absolute schande dat die man nu al vrijkomt”, zegt Benny Lavaert van het NSPV vanop de trappen van het gerechtsgebouw. “Er is totaal geen respect meer voor het uniform. De geschiedenis herhaalt zich jammer genoeg. In Kortrijk gebeurde 38 jaar geleden net hetzelfde met inspecteur Alfred Laverge. De moordenaar kwam toen ook vervroegd vrij.”0

bron: Belga