Groen wil mobiliteitsplan naar Gents model in elke Vlaamse centrumstad en Brussel

Groen wil mobiliteitsplan naar Gents model in elke Vlaamse centrumstad en Brussel

Groen wil in elke Vlaamse centrumstad en Brussel een mobiliteitsplan naar Gents model. Dat is een van tien actiepunten waarmee voorzitster Meyrem Almaci de luchtvervuiling in steden wil terugdringen. “Het is bijzonder slecht gesteld met de luchtkwaliteit”, aldus Almaci. “We willen dat 14 oktober een keerpunt wordt.” De 13 belangrijkste Groen-lijsttrekkers ondertekenen vandaag onder de slagzin “Wij nemen aanstoot aan de uitstoot” een charter met concrete actiepunten. “Niet toevallig in Gent”, zegt Almaci. “De luchtkwaliteit is hier sterk verbeterd.” De partij wil naar Gents voorbeeld een mobiliteitsplan dat in alle steden doorrijdend autoverkeer uit de steden weert en inzet op openbaar vervoer en de fiets.

Een lage-emissiezone moet de meest vervuilende voertuigen weren, zoals in Antwerpen en vanaf 2020 in Gent. “De lage emissiezones zijn vandaag in elke stad anders”, klinkt het. “Dat wordt een onoverzichtelijk kluwen.” Groen vraagt om gelijke regels in te voeren. “Gezonde lucht stopt niet aan gemeentegrens en zo maken we in heel Vlaanderen en Brussel één zone gezonde lucht.”

De focus van de maatregelen ligt op mobiliteit, maar ook op energie en op groene open ruimte. De actiepunten zijn nodig “omdat België sinds 2010 de Europese norm enkel haalt door opeenvolgende regularisaties”, vindt Almaci. “Als je zes jaar na elkaar gebuisd bent, mag er al eens iets veranderen.”

bron: Belga