Energieminister Marghem: “Ik vecht voor elke megawatt”

Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) zegt dat ze alles doet om nog extra stroomcapaciteit te vinden voor de winter. “Ik vecht voor elke megawatt”, zei ze woensdagmorgen in de Kamer. De minister zei open te staan voor de vraag om de BTW op elektriciteit opnieuw te verlagen, om zo de prijs voor de consument onder controle te houden. “Maar ik zit niet alleen in de regering”, zei Marghem. Vrijdag kondigde uitbater van de kerncentrales Electrabel aan dat er in november maar een van de zeven centrales in ons land zal draaien. Het Planbureau zei zondag dat stroomtekorten niet uit te sluiten zijn.
Minister Marghem zegt nu dat Electrabel 750 MW extra capaciteit heeft gevonden. In de Kamercommissie Bedrijfsleven zei de minister dat ze de verder blijft zoeken naar nog bijkomende capaciteit.
Deze namiddag zit een werkgroep met onder meer Electrabel, Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, het kabinet en de CREG, de energiewaakhond, samen om te bekijken of de onderhoudswerken aan de kerncentrales niet anders georganiseerd kunnen worden zodat er nog extra capaciteit vrijkomt. Marghem benadrukte wel dat de planning van onderhoudswerken de exclusieve verantwoordelijkheid is van Electrabel.
Marghem herhaalde dat ze wil nagaan of ze prijsverhogingen die te wijten zijn aan de problemen met de kerncentrales kan verhalen op Electrabel. Ze staat ook open voor de vraag om de btw op elektriciteit te verlagen, maar liet verstaan dat daar bij de coalitiepartners weinig enthousiasme voor bestaat.

bron: Belga