Duitsland en Saoedi-Arabië leggen diplomatieke crisis bij

Duitsland en Saoedi-Arabië hebben hun diplomatiek geschil, dat al tien maanden aansleepte, bijgelegd. De Duitse buitenlandminister Heiko Maas en zijn ambtgenoot Adel al-Jubeir kwamen dinsdag tijdens een gesprek in New York overeen dat de Saoedische ambassadeur, die in november 2017 uit protest werd weggehaald uit Berlijn, terug naar Duitsland keert. Maas’ voorganger Sigmar Gabriel had in november de situatie in Libanon “zeer gevaarlijk” genoemd en Saoedi-Arabië verweten daar mede voor verantwoordelijk te zijn door zijn politiek. Riyad trok daarom op 18 november zijn ambassadeur in Berlijn terug en eiste verontschuldigingen, waartoe de Duitse regering lange tijd niet bereid was.
“De voorbije maanden waren er misverstanden in onze betrekkingen, die in scherp contrast staan met onze anders sterke strategische relaties met het koninkrijk Saoedi-Arabië. We betreuren dat oprecht. We hadden duidelijker in onze communicatie en in ons engagement moeten zijn, om zulke misverstanden tussen Duitsland en het koninkrijk te vermijden”, zei Maas in New York voor de camera’s, in het bijzijn van zijn Saoedische collega.
Jubeir verwelkomde de verklaring. Hij noemde de betrekkingen tussen beide landen “historisch en belangrijk” en nodige Maas uit om binnenkort naar Saoedi-Arabië te reizen.

bron: Belga