Teheran legt verantwoordelijkheid voor aanslag bij jihadistische separatisten

door
Belga
Leestijd 1 min.

De aanslag van zaterdag op de militaire parade in Ahvaz, in het zuidwesten van Iran, is gepleegd door een commando dat banden heeft met jihadistische separatisten. Dat zegt het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken in een persbericht. De aanslag kostte aan zeker 24 mensen het leven. "Vijf leden van een terroristisch commando met banden met separatistische takfirigroepen, gesteund door reactionaire Arabische landen, zijn geïdentificeerd", aldus het ministerie. De Iraanse autoriteiten gebruiken de term takfiri voor soennitische jihadisten.

Nog volgens het persbericht zijn 22 mensen opgepakt die betrokken zouden zijn bij de aanslag. "Explosieven, militair materiaal en communicatie-uitrusting zijn aangetroffen", klinkt het nog.

"De opdrachtgevers en buitenlandse steungevers zijn ook geïdentificeerd. Meer informatie daarvoor zal op een gepast moment worden gecommuniceerd."

Bij de aanslag in Ahvaz opende een commando met automatische wapens het vuur op een militair defilé en toeschouwers. Eerder hadden de autoriteiten gezegd dat er vier aanvallers waren en dat die allen zijn gedood.

Twee verschillende groepen eisten de aanslag op: de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) en het 'landelijk verzet van al-Ahvaz'.

Bron: Belga