Europees Parlement trekt 70 miljoen euro steun voor Turkije in

door
Belga
Leestijd 1 min.

Omdat Turkije geen vooruitgang boekt bij het versterken van de rechtsstaat, de democratie, de mensenrechten en de persvrijheid, wil het Europees Parlement 70 miljoen euro aan eerder toegezegde steun opnieuw intrekken. Dat heeft de begrotingscommissie beslist. Tijdens de onderhandelingen over de Europese begroting 2018 beslisten het Europees Parlement en de Raad vorig jaar om 70 miljoen euro opzij te zetten voor de Turken. Het gaat om zogenaamde pretoetredingssteun, in het kader van de - de facto bevroren - toetredingsgesprekken met kandidaat-EU-lidstaat Turkije. Over heel de lopende begrotingsperiode 2014-2020 is voor Turkije meer dan 4 miljard euro gereserveerd.

Omdat de Europese Commissie in een in april gepubliceerd rapport schrijft dat Turkije "steeds verder afdrijft van de EU" en dat vooral de rechtsstaat en de fundamentele waarden in het gedrang zijn, heeft de Commissie voorgesteld om 70 miljoen euro aan steun die reeds opzijgezet was, weer in te trekken.

De begrotingscommissie van het Europees Parlement steunt dat voorstel nu. 27 parlementsleden stemden voor het amendement en 1 tegen. Vier commissieleden onthielden zich.

Het geld vloeit niet terug naar de Europese begroting, maar zou nu geïnvesteerd moeten worden in migratiebeleid. Begin oktober moet het voltallige parlement zich wel nog over het amendement uitspreken.

bron: Belga