Jupiler Pro League – Anderlecht knokt zich naar de zege in Clasico tegen Standard

Jupiler Pro League - Anderlecht knokt zich naar de zege in Clasico tegen Standard
Jupiler Pro League - Anderlecht knokt zich naar de zege in Clasico tegen Standard

Anderlecht heeft zondagavond de Clasico tegen Standard gewonnen. Op de achtste speeldag in de Jupiler Pro League boog de Belgische recordkampioen tegen de Rouches een 0-1 achterstand na de pauze nog om in een 2-1 zege om zo zijn eerste overwinning in vier competitiewedstrijden te boeken en een eerste crisis van het seizoen af te wenden. Een topper onder hoogspanning was het, nadat beide ploegen deze week nog een Europese opdoffer te verwerken kregen op de openingsspeeldag van de Europa League. Standard kon zoals verwacht niets rapen op bezoek bij EL-specialist Sevilla, maar de 5-1 kwam toch wel hard aan. Anderlecht beleefde dan weer een nachtmerrie op het veld van Spartak Trnava, waar er met 1-0 verloren werd. Na de één op negen in de competitie werd de druk dan ook opgevoerd. Bij Standard heeft Michel Preud’homme dan weer tijd nodig om de motor op gang te krijgen, na een matige competitiestart.
Bij de thuisploeg verscheen na het debacle in Slovakije Ryota Morioka voor het eerst aan de aftrap. De Japanner inspireerde Anderlecht in een goed wedstrijdbegin, maar na een halfuur bleef van dat offensief niets meer over en hadden de bezoekers zich in de wedstrijd geknokt, wat resulteerde in de beste kansen. Renaud Emond besloot eerst nog op een uitstekende Thomas Didillon, maar voor Moussa Djenepo was het op slag van rusten wel raak (45. 0-1) en de thuisploeg moest met een fluitconcert de kleedkamers in.
Na de pauze drukte paars-wit Standard steeds meer achteruit, maar uitgespeelde kansen waren toch schaars in het Astridpark. Om te scoren had de Belgische recordkampioen dan ook een stilstaande fase nodig, al volgde daaruit wel een beauty. Een hoekschop van Adrien Trebel waaide over iedereen tot bij Ivan Santini, de Kroatische topschutter liet met een heerlijke knal Guillermo Ochoa kansloos (72. 1-1). De achtste van het seizoen en bovendien een treffer tegen zijn ex-ploeg voor Santini.
Anderlecht kreeg loon naar werken en ging vervolgens gretig op zoek naar de zege, waarvoor nieuwkomer Bubacarr Sanneh (2-1 90.+2) diep in de toegevoegde tijd na alweer een stilstaande fase zorgde. Na een hoekschop torende de verdediger boven iedereen uit en kopte de 2-1 eindstand staalhard tegen de netten, een zwaar verdict voor de Rouches. Preud’homme vluchtte al snel naar de catacomben, deze keer loert de crisis om de hoek in Luik.
Met zestien punten springt Anderlecht over Antwerp (15) naar de derde plaats en blijft de achterstand op leider Club Brugge zes punten. De Bruggelingen haalden eerder op zondag al verwoestend uit op AA Gent (0-4), waar de stoel van Yves Vanderhaeghe wankelt. Eerste achtervolger Racing Genk sluit zondagavond de speeldag af met een bezoek aan Cercle Brugge. Standard komt met twaalf punten niet verder dan een stek in de middenmoot.

Bron: Belga