“Hoog tijd dat ook Antwerpen praktijktesten op huurmarkt invoert”

Hoog tijd dat ook Antwerpen praktijktesten op huurmarkt invoert

Ook Antwerpen moet praktijktesten op de huurmarkt invoeren. Dat vindt Yasmine Kherbache, Vlaams Parlementslid en gemeenteraadslid in Antwerpen voor sp.a. VUB-onderzoekers stelden vast dat in 40 procent van de gevallen personen met een Vlaamse naam wel werden uitgenodigd om een woning te bezoeken, en die met een Maghrebijnse naam niet. Dat schrijven de Mediahuis-kranten vandaag. Kherbache wijst erop dat praktijktesten alvast in Gent geleid hebben tot minder discriminatie: van 26 naar 14 procent. Volgens Kherbache is het N-VA die op de rem staat. De onderzoekers antwoordden op 943 advertenties voor huurwoningen in Antwerpen. Ze stuurden hetzelfde bericht in onberispelijk Nederlands, maar de ene keer ondertekend met een Maghrebijnse naam, de andere keer met een Vlaams klinkende naam.

Kherbache merkt “een groot veschil in aanpak tussen Antwerpen en Gent”. “Het wordt hoog tijd dat men ook in Antwerpen het probleem durft benoemen en aanpakken”, meent Kherbache. “Tot nu is het probleem te veel gerelativeerd. N-VA, en Vlaams Belang, blijven zich als enige partijen verzetten, en daardoor blijft het probleem bestaan.” Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) sprak zich al uit voor mystery calls op de arbeidsmarkt, en ook Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) is een voorstander, meldt Kherbache.

Met praktijktesten kan deze kwestie in kaart gebracht worden, meent Kherbache, en kan de welles-nietesdiscussie overstegen worden.

bron: Belga