Regen en rukwinden, maar die mooie zomer is nog niet voorbij

door
Belga
Leestijd 3 min.

Krijgen we vandaag flink wat buien, morgen zijn er dat nog een paar, en van dinsdag tot donderdag wordt het zacht en zonnig. De rukwinden van vandaag maken morgen plaats voor gewone winden. Over het zuidoosten van het land is er vandaag kans op onweer en rukwinden tot 80 km/ u of meer. Elders beperken de rukwinden zich tot rond 50 km/ u, aan zee rond 70 km/ u. Daar waait de wind krachtig tot mogelijk zeer krachtig uit noordnoordwest. Het wordt deze namiddag zwaarbewolkt en het gaat stevig regenen. In de loop van de namiddag wordt de neerslag eerder buiig vanaf het westen. Over het zuidoosten van het land is er kans op lokaal onweer. Ook in de kuststreek is er geleidelijk kans op enkele donderslagen.

Het is fris, met in Vlaanderen maxima rond 13 graden. In het zuiden van het land, daarentegen, is het zachter, met in het zuiden van Lotharingen mogelijk nog maxima tot 20 graden.

Ook vanavond nattigheid, maar in de loop van de nacht wordt het stilaan meestal droog met minima rond 7 graden in het centrum. Een paar plaatselijke buitjes blijven mogelijk, maar in de meeste streken is het droog. De minima dalen naar waarden rond 4 graden in de Hoge Venen, 7 graden in het centrum en 11 graden aan de kust. De matige noordwestelijke wind wordt later soms zwak. Aan zee neemt de krachtige noordwestenwind af tot matig met aanvankelijk nog rukwinden rond 60 km/ u.

Morgen krijgen we een afwisseling van zon en wolken. Het blijft meestal wel droog, maar er vallen in meerdere streken soms ook nog een aantal buien. De maxima liggen tussen 11 graden in de Hoge Venen en 14 of 15 graden in het centrum. Er waait een matige wind uit west, ruimend naar noordwest. Aan de kust is de wind aanvankelijk soms nog vrij krachtig uit noordwest, later draaiend naar noord en matig wordend.

Morgennacht blijft het droog met brede opklaringen en enkele wolken. Op het einde van de nacht is er kans op nevel of een paar mistbanken. Het wordt zeer fris met minima van 1 graad in de Hoge Venen, 4 of 5 graden in het centrum tot 7 graden over het westen. De zwakke noordenwind wordt stilaan veranderlijk.

Dinsdagochtend is het zeer fris met nevel of enkele plaatselijke mistbanken die echter snel verdwijnen. Daarna wordt het zonnig met in de namiddag soms wolkenvelden maar droog weer. De maxima schommelen tussen 11 graden in de Hoge Venen en 15 of 16 graden in het centrum bij een zwakke tot matige oostenwind.

Woensdag en donderdag blijft het door de nabijheid van een hogedrukgebied droog, rustig en zonnig. De nachten zijn behoorlijk fris, maar overdag klimt het kwik woensdag naar waarden tussen 16 en 20 graden.

Donderdag is het nog zachter met maxima tussen 17 en 22 graden. Vrijdag verschijnen er meer wolkenvelden en kan er eventueel wat lichte neerslag vallen. Het wordt enkele graden minder zacht met nog maxima tussen 15 en 18 graden in het centrum.

Tijdens het weekend zal een nieuw hogedrukgebied wellicht ons weer gunstig gaan beïnvloeden. Het blijft dan droog met een afwisseling van zon en wolken bij maxima tussen 15 en 17 graden in het centrum.

bron: Belga