Doof Vlaanderen pleit voor tweetalige klassen gebarentaal en Nederlands

Doof Vlaanderen pleit voor tweetalige klassen gebarentaal en Nederlands

Naar aanleiding van de Internationale Dag van Gebarentalen, die op zondag 23 september plaatsvindt, pleit Doof Vlaanderen voor het recht van dove kinderen op Vlaamse Gebarentaal (VGT) in de opvoeding en het onderwijs. Zo vindt de organisatie dat er tweetalige klassen VGT en Nederlands moeten komen in het reguliere onderwijs. Ongeveer 90 tot 95 procent van de dove kinderen heeft horende ouders. Het leeuwendeel van deze gezinnen heeft geen of slechts beperkte toegang tot Vlaamse gebarentaal en krijgt onvoldoende informatie, klinkt het. Nochtans is een vroege toegang tot VGT cruciaal voor de ontwikkeling van dove kinderen en een inclusieve samenleving. Dat zegt niet alleen Doof Vlaanderen, maar staat ook in het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap.

Daarom ijvert de vzw, die verschillende organisaties verenigt, voor een volwaardige dienstverlening in VGT voor dove kinderen en hun ouders, zoals cursussen gebarentaal op maat voor gezinnen, en voor de oprichting van tweetalige klassen VGT en Nederlands in het reguliere onderwijs. Dat zou niet alleen nuttig zijn voor dove kinderen, maar ook voor kinderen met dove ouders.

De oproep komt er naar aanleiding van de Internationale Dag van Gebarentaal. Het thema van deze 24ste editie is “Doven in beweging”. In de gebouwen van Howest in Kortrijk vinden zondag verschillende workshops, initiaties en lezingen plaats. Daarnaast wordt een vrijwilliger in de bloemetjes gezet die zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor de Vlaamse dovengemeenschap en wordt het Gebaar van het Jaar onthuld.

bron: Belga