Hiphop-producent Suge Knight riskeert gevangenisstraf van 28 jaar

Hiphop-producent Suge Knight riskeert gevangenisstraf van 28 jaar
AFP / D. Mcnew

De Amerikaanse hiphop-producent Marion ‘Suge’ Knight wist zijn moordproces te ontlopen, maar riskeert nog een lange gevangenisstraf. De 53-jarige producent heeft het met de procureur op een akkoord gegooid, zo deelde het openbaar ministerie in Los Angeles mee.

Suge heeft zijn verantwoordelijkheid bij een incident in januari 2015 grotendeels toegegeven. In ruil gaat Knight voor 28 jaar achter de tralies. In het geval van een proces waarbij hij schuldig zou zijn bevonden, riskeerde hij levenslang. De strafmaat wordt op 4 oktober bekendgemaakt.

Vluchtmisdrijf

Knight werd begin 2015 opgepakt. Bij een ruzie op een parking in Los Angeles reed hij twee mannen omver en pleegde dan vluchtmisdrijf. Een 55-jarige man kwam om het leven. De muziekproducent ontkende aanvankelijk zijn schuld en bleef erbij dat hij uit zelfbescherming had gehandeld. Knight, die al een lang strafblad heeft, zat sindsdien vast. Na verschillende keren te zijn uitgesteld, moest het proces tegen hem deze maand beginnen.

Death Row

In de jaren 90 stichtte Knight samen met onder meer Dr. Dre het label Death Row, en hij werd een van de machtigste mannen in de rap. Hij had Tupac Shakur, Snoop Dogg en Dr. Dre onder zijn hoede. Na de schietpartij waarbij Tupac in 1996 omkwam – hij zat toen in Knights auto – ging het achteruit met Death Row. In 2006 ging het label failliet.