Rechtbank Brussel - Ex-collega van Mohamed Abdeslam vraagt om vrijlating

door
Belga
Leestijd 2 min.

De ambtenaar die verdacht wordt in de zaak van de overval van ambtenaren van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek in januari, heeft donderdag voor de correctionele rechtbank van Brussel zijn vrijspraak gevraagd. Hij wordt ervan verdacht informatie aan Mohamed Abdeslam, de broer van terrorist Salah Abdeslam, over het tijdstip van het geldtransport te hebben doorgespeeld. Het openbaar ministerie zei woensdag in zijn slotpleidooi dat Mohamed Abdeslam de informatie over het geldtransport niet alleen kon verkrijgen, en daarvoor de hulp van Pierre-Raphaël C. nodig had. Die laatste was een van de ambtenaren die het geld op de dag van de feiten transporteerde.

Mohamed Abdeslam verklaarde dat Pierre-Raphaël C. betrokken was bij de overval, maar hijzelf ontkende dat donderdag. Naast de beschuldigingen van Mohamed Abdeslam zaaien ook de beelden van de videocamera's van de bank twijfel over de rol van Pierre-Raphael C. De man bleef "stoïcijns" kalm na de overval en verwittigde pas na zes minuten de hulpdiensten. "Mijn cliënt is altijd zo. Hij is stoïcijns. Iedereen reageert anders op een gebeurtenis als deze", zei zijn advocaat Thibaut Colin, die argumenteerde dat dit de schuld van zijn cliënt niet bewees.

Op 23 januari van dit jaar werden drie ambtenaren van Molenbeek overvallen toen ze een som van bijna 70.000 euro gingen binnenbrengen bij een bank op het IJzerplein. Een individu, gewapend met een mes, eiste het geld op en sloeg op de vlucht met de buit. Een maand later werden vier personen opgepakt, onder wie ook Mohamed Abdeslam, die in het verleden voor het gemeentebestuur van Molenbeek had gewerkt en op de hoogte was van regelmatige geldtransporten.

bron: Belga