Zo lang duurt de ideale work-out

work-out
Foto Pexels

Geen tijd mag geen excuus zijn om niet te sporten. Ook van een korte sportsessie raak je in vorm. De perfecte work-out zou maar dertien minuten duren.

Het is moeilijk om naast je werk, vrienden en familie en avondjes op café nog tijd te vinden om naar de gym te trekken. Vanaf nu heb je geen excuus meer, want volgens een onderzoek in Medicine & Science in Sports & Exercise moet een goede work-out maar dertien minuten duren.

De onderzoekers lieten 34 mannen twee maanden lang naar de fitness gaan, en dat drie keer per week. Ze splitsten de mannen op in drie groepen: de eerste groep deed telkens één set oefeningen die in totaal 13 minuten duurde, de tweede groep deed dezelfde set driemaal per sportsessie en kwam zo aan 40 minuten en de derde groep herhaalde de set iedere keer vijfmaal waardoor ze 70 minuten bezig waren.

Meer kracht en betere conditie

Na die twee maanden werden de proefkonijnen van kop tot teen onderzocht, en wat bleek?De eerste groep die slechts 13 minuten sportte, toonde even veel vooruitgang in kracht en conditie dan de groepen die zich 40 en 70 minuten inspanden. Je kan dus besluiten dat je niet langer dan 13 minuten hoeft te sporten om je kracht en conditie te verbeteren.

Waarom sloven al die bodybuilders zich dan zo uit in de gym? Voor een grotere spiermassa moet je wel langer werken. Maar als je niet geïnteresseerd bent in opvallende biceps, is dertien minuten sporten dus de ideale work-out.