Engagement tijdens studie verhoogt kans op een job

Engagement tijdens studie verhoogt kans op een job
Belga / L. Dieffembacq

Studenten die zich tijdens hun academische opleiding engageren in een studentenraad of presidium, plukken daar later de vruchten van. Dat toont onderzoek aan de Universiteit Gent. Wie een duidelijk studentenengagement op zijn cv vermeldt, wordt in Vlaanderen 8% meer uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Ook een academische graad verhoogt de kans op een uitnodiging met ongeveer 8%. 

De Gentse universiteit analyseerde voor het onderzoek de reacties op 2.800 fictieve sollicitaties. Kandidaten die beide troeven kunnen voorleggen zien hun kansen tot 13% stijgen. “We vergelijken profielen met eenzelfde diploma en studieduur. Als studentenleiderschap zou leiden tot studieduurverlenging, dan is een positieve impact minder waarschijnlijk”, zegt arbeidseconoom Stijn Baert.

Positief effect

Werkgevers hebben weinig tijd om cv’s te screenen en kunnen uit die cv’s niet alles afleiden wat ze willen beoordelen. Een mooie afstudeergraad of engagement kunnen zij dan zien als een signaal van gunstige kwaliteiten. “Wie hoge punten haalt, wordt gezien als slimmer, gemotiveerder en gemakkelijker op te leiden”, verklaart professor Economie Dieter Verhaest (KU Leuven). “Gewezen studentenleiders worden volgens de wetenschappelijke literatuur dan weer beter ingeschat voor communicatievaardigheden, creativiteit, organisatie en sociale vaardigheden.”

Hoewel engagement of academische prestaties wel gewaardeerd worden, wegen andere eigenschappen, zoals etniciteit en leeftijd, zwaarder door.