Syrië verwelkomt Russisch-Turks akkoord over gedemilitariseerde zone in Idlib

door
Belga
Leestijd 2 min.

Syrië heeft het akkoord tussen Rusland en Turkije over een gedemilitariseerde bufferzone in Idlib verwelkomd. De overeenkomst is het resultaat van "intensief overleg en een doorgedreven coördinatie" tussen Rusland en Syrië, citeerde het officiële nieuwsagentschap SANA een verantwoordelijke van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken. Syrië "verwelkomt zoals steeds elk initiatief dat verder bloedvergieten onder de Syriërs voorkomt en bijdraagt aan het herstellen van de veiligheid en stabiliteit" in het land, luidt het. Damascus "zet de oorlog tegen het terrorisme verder tot elke centimeter van het grondgebied is bevrijd, hetzij door middel van een militair offensief dan wel als gevolg van een verzoening", aldus dezelfde bron.

De Russische president Vladimir Poetin verklaarde eerder dat er tegen 15 oktober in Idlib een gedemilitariseerde zone wordt ingericht. De bufferzone van 15 à 20 vierkante kilometer moet de Syrische troepen en de rebellen van elkaar scheiden en zal worden gemonitord door Russische en Turkse agenten van de militaire politie. De gewapende militanten van alle oppositiegroepen krijgen het bevel om de zone tegen 10 oktober te verlaten.

Idlib is het laatste rebellenbastion in Syrië, dat voor 60 procent gecontroleerd wordt door de jihadistische groepering Tahrir al-Cham. De regering van president Bashar al-Assad voert een groot offensief uit tegen de regio. Ankara probeert een militair offensief in de aan Turkije grenzende regio te voorkomen, onder meer omdat een verdere escalatie van het conflict de 3 miljoen inwoners van de streek mogelijk in noordelijke richting naar Turkije zou drijven. Rusland van zijn kant is de meest trouwe bondgenoot van het regime van Assad.

bron: Belga