Een Belg op drie wil andere job door woon-werkverkeer

Een Belg op drie wil andere job door woon-werkverkeer
AFP / D. Waem

Maar liefst een op de drie Belgen vindt dat zijn woon-werktraject onvoorspelbaar en stresserend is. Daardoor kijken evenveel werknemers uit naar een andere baan bij een bedrijf dat beter bereikbaar is. Dat blijkt uit een studie van Tempo-Team naar aanleiding van de Europese Week van de Mobiliteit.

Belangrijke boosdoeners zijn de lange reistijd (48%) en de drukte onderweg (46%). Evenveel werknemers geven aan dat het mobiliteitsprobleem en de stress die ermee gepaard gaat een grote impact heeft op hun werkdruk. Werknemers die met het openbaar vervoer naar het werk gaan ervaren hun woon-werktraject vaker negatief dan hun collega’s die met de auto komen (50% vs. 30%). Voor liefst 36% van de Belgische werknemers is de slechte bereikbaarheid van hun werkgever dan ook een belangrijke reden om van job te veranderen. In 2015 was dat nog maar voor 23%.

Sensibiliseren

“Het is dus belangrijk om het beste vervoersmiddel te kiezen in functie van de verplaatsing. En dat is niet altijd de auto, waar veel werknemers naar grijpen uit gewoonte. Werkgevers hebben hier een belangrijke rol in te spelen door hun werknemers te sensibiliseren of alternatieven aan te bieden”, aldus Valérie Denis, CSR-verantwoordelijke Tempo-Team.