Dertigtal rebellen gedood bij gevechten in Jemen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bij gevechten en luchtaanvallen in en rond de Jemenitische stad Hodeida zijn de voorbije 24 uur minstens 32 rebellen omgekomen. Dat hebben militaire en medische bronnen vandaag laten weten. Er raakten ook zeker 14 rebellen gewond. De nieuwe onlusten vallen samen met het bezoek vandaag van VN-afgevaardigde voor Jemen Martin Griffiths aan de hoofdstad Sanaa. Een van de luchtaanvallen van de coalitie was gericht tegen een antenne van een lokale radiozender in Hodeida, die onder controle staat van de rebellen, zo meldt een Jemenitische legerbron. Volgens televisiezender Al-Massirah kostte die aanval aan vier mensen het leven. Het gaat om drie veiligheidsagenten en een werknemer, luidt het.

Hodeida wordt sinds eind 2014 gecontroleerd door de Houthi's, die gesteund worden door Iran. De gevechten rond de strategische stad barstten opnieuw in alle hevigheid los na het mislukken van de vredesonderhandelingen op 6 september in Genève. De Verenigde Naties slaagden er niet in de Jemenitische regering en rebellen samen aan de onderhandelingstafel te laten plaatsnemen.

Jemen is een van de armste landen in de Arabische wereld en wordt al jaren verscheurd door het conflict tussen de regering en de sjiitische Houthi-rebellen. Het conflict verergerde nog toen Saoedi-Arabië en andere soennitische bondgenoten in 2015 een luchtoperatie begonnen om de opmars van de sjiitische groep richting Aden, de tijdelijke zetel van de regering, te stuiten. Het geweld maakte volgens de VN al 10.000 doden.

Bron: Belga