Opnieuw vernielingen aangericht in wijngaard van Urbain Vandeurzen in Linden

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn voor de tweede keer op iets meer dan een jaar tijd zware vernielingen aangericht in de wijngaard die ondernemer Urbain vandeurzen enkele jaren geleden liet aanplanten in Linden (Lubbeek), aan de achterkant van het kasteel dat hij er aankocht. Vandeurzen zelf reageert bijzonder verontwaardigd. Dienstdoend burgemeester Tania Roskams (N-VA) spreekt van "een wansmakelijke daad".

Volgens Roskams is de omvang van de vernielingen in de circa 10 ha grote wijngaard van dezelfde orde als deze in mei 2017 toen ongeveer 450 wijnstokken eraan moesten geloven. In een reactie bij ROBtv wijst Vandeurzen er bovendien op dat deze keer vooral de tempranillo-druiven geviseerd werden, een topdruif die hij als enige in België heeft aangeplant. "Men heeft de wijnranken niet alleen omver gesmeten, maar ook met hout op de planten geslagen om maximale beschadiging te bekomen", aldus Vandeurzen. De lokale politie onderzoekt de zaak.

Er is in de omgeving veel protest tegen de plannen van Vandeurzen voor de bouw van een wijnproductiecentrum. Twee eerdere aanvragen werden afgewezen. Ook tegen het nieuwe, veel beperktere project langs de Nachtegalenstraat werden er in het kader van het recent afgelopen openbaar onderzoek enkele honderden bezwaarschriften ingediend. Volgens de critici stoort de nieuwbouw het landschap en situeert zich bovendien in een landschappelijk waardevol agrarisch gebied dat beschermd is als dorpsgezicht. "Er kan geen enkel legaal argument aangevoerd worden tegen dit project. Het is pure stemmingmakerij", aldus Vandeurzen.

Bron: Belga