Bart Swings wint zesde keer op rij marathon van Berlijn, Sandrine Tas tweede

Bart Swings wint zesde keer op rij marathon van Berlijn

Voor de zes achtereenvolgende keer heeft Bart Swings de marathon van Berlijn voor skeeleraars gewonnen. Swings zegevierde vandaag voor tienduizenden kijkers in de sprint voor de Fransen Ewen Fernandez en Nolan Beddiaf. Bij de vrouwen eindigde Sandrine Tas achter de Duitse Katharina Rumpus als tweede. Het kwam dus niet tot een dubbele Belgische triomf, zoals in 2015 wel het geval was. Swings, die bij de start al de leiding had genomen, sprak van “een mooie wedstrijd”. De tijd van de winnaar was 57 minuten en 58 seconden. Dat is ruim een minuut boven het eveneens uit 2015 daterende parcoursrecord (56.49). Door de regen was het wegdek wat glad, waardoor de skaters voorzichtig waren.

Op een twintigtal seconden achter de top 3 eindigde Tim Sibiet in de hoofdmacht als twintigste, junior Jason Suttels werd 33e en Indra Médard 45e. Het was de twintigste keer dat de skaters daags voor de marathon van de atleten een optreden mochten verzorgen. Meer dan vijfduizend deelnemers waren gestart in de meest prestigieuze marathon in hun tak van sport.

Door de zege van Swings won hij ook de World Inline Cup, een reeks van zes marathons die vandaag zijn finale kende. Voor de start in Berlijn had de 27-jarige student uit Leuven in de rangschikking een achterstand van negen punten op Fernandez. De Fransman had al er alles op gezet om de Europese marathonkampioen in Berlijn te verrassen. Eerder dit jaar schreef Swings de WIC-race in Rennes op zijn naam.

Tas moest in de sprint buigen voor Rumpus (1.09.15 en 1.09.16), maar smaakte het genoegen door haar eeuwige rivale Francesca Lollobrigida uit Italië naar de derde plaats te verwijzen.

Morgen al verschijnen Swings en Tas aan de start voor de marathon in Parijs. Dat gebeurt op sterk aandringen van zijn sponsor Powerslide, die de marktpositie van het bedrijf in Frankrijk wil verbeteren. Volgens Jelle Spruyt, de coach van Swings, is een dubbele start niet erg bezwaarlijk. Voor skeeleraars is een marathon lang niet zo belastend als voor hardlopers. In training legt Swings regelmatig langere afstanden af dan de klassieke 42 kilometer en 195 meter van de marathon.

bron: Belga