Dit kan je doen om je werknemers gelukkiger te maken

Foto R.V.

Een gelukkige werknemer is productiever, creatiever en maakt minder fouten. Maar wat is er nodig om je personeel gelukkig te maken, en vooral te houden? Hieronder een aantal tips.

1. Richt praatruimtes in

Open kantoren zijn misschien hip en trendy, ze zijn niet bepaald bevorderlijk voor de concentratie. Vooral de geluidslast is een probleem, vanwege de babbelgrage collega’s en de gesprekken die je zo onbewust gaat meevolgen. En dat brengt je productiviteit in het gedrang. Onze tip? Creëer een aantal stille concentratiezones waar mensen kunnen overleggen of de laatste kantoorroddels kunnen uitwisselen. Ook voor groepsvergaderingen richt je best aparte ruimtes in.

2. Zorg voor voldoende frisse lucht

Als werkgever heb je weinig aan werknemers die permanent moe en versuft zijn. Eén van de grote triggers van vermoeidheid is een slechte kwaliteit van de omgevingslucht. Het loont dus zeker de moeite om een expert in te huren om de luchtkwaliteit op kantoor onder de loep te nemen.

3. Let there be light

Naast wat frisse lucht en een stille kantoorruimte is ook het licht in die ruimte van belang. En daarbij bedoelen we niet enkel kunstlicht, maar ook het licht dat van buiten komt. Zorg voor voldoende vensters, die bij voorkeur uitkijken op een park of een bos. Dat verlaagt het stressniveau. Zeker in de winter, wanneer mensen minder buiten komen, is dat belangrijk.

4. Een gezonde geest in een gezond lichaam

Suikerrijke producten zijn niet alleen slecht voor de lijn, maar ook voor de concentratie. Ongezonde tussendoortjes zorgen voor een wispelturige bloedsuikerspiegel, met alle gevolgen van dien. Het kan dus wel degelijk lonen om ongezonde traktaties van de werkvloer te weren en in plaats daarvan een wekelijkse fruitmand te introduceren. Of door bijvoorbeeld in het bedrijfsrestaurant de ongezonde opties tot een minimum te beperken. Zo help je je werknemers met goede voornemens om die vol te houden en al de rest om alvast een eerste stap in de juiste richting te zetten.

5. Maak ruimte voor sport op het werk

Een druk gezin, sociale verplichtingen of onregelmatige werkuren maken het voor veel mensen moeilijk om wekelijks een paar uur te sporten. Daarom is het geen slecht idee om de werknemers daar een handje bij te helpen. Las bijvoorbeeld wandelvergaderingen in of moedig jogsessies tijdens de lunchpauze aan. Samen sporten is goed voor de teamspirit en elimineert stress. Twee vliegen in één klap.

6. Creëer een rustruimte

In de zuiderse landen kijkt niemand vreemd op wanneer werknemers tijdens hun middagpauze een uiltje knappen, maar bij ons is dit gebruik nog niet goed ingeburgerd. Weet dat een dutje helpt tegen stress en ook de productiviteit opkrikt.