Ongeschikte politiekandidaten - "Zo grof dat we het niet kunnen geloven"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De voorbeelden die De Standaard aanhaalt van ongeschikte politiekandidaten die toch door de selecties raken, zijn "zo grof dat we ze niet kunnen geloven". Dat zegt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zaterdag. Volgens De Standaard aanvaardt de politie door het grote tekort aan agenten ongeschikte kandidaten. Nog volgens de krant is er daarbij sprake van politieke druk.

De krant stelt dat ondanks negatieve adviezen zelfs kandidaten met een verleden als harddrugsmisdadiger, vechtersbaas of zware verkeerscrimineel door de selectie raken. Ook mensen die bij vorige deelnames aan de selectie geweerd werden wegens leugenachtig gedrag, een band met Syriëstrijders of andere gevaren in hun omgeving, werden recentelijk toegelaten tot de politieopleiding.

"Zo grof dat we het niet kunnen geloven", aldus Olivier Van Raemdonck, zegsman van minister Jambon, over de voorbeelden. De federale politie heeft bevel gekregen de opgesomde cases zo spoedig mogelijk "tot op het bot" uit te zoeken. "Alle mogelijke stappen worden genomen om uit te zoeken wat het waarheidsgehalte hier van is", klinkt het bij Jambon.

De minister ontkent alvast politieke druk om de lat lager te leggen. "Op geen enkele manier wordt er politieke druk uitgeoefend om agenten door te laten. Wel integendeel", aldus nog de woordvoerder.

bron: Belga