"Ongeschikte politiekandidaten" - VSOA twijfelt aan dossiers

door
Belga
Leestijd 1 min.

De liberale politievakbond VSOA twijfelt sterk aan enkele dossiers van politiekandidaten die toch door de selectie raken ondanks een verleden als harddrugsmisdadiger of banden met Syriëstrijders. VSOA Politie-ondervoorzitter Vincent Houssin zegt niet op de hoogte te zijn van dergelijke dossiers. Volgens de krant De Standaard aanvaardt de politie door het grote tekort aan agenten ongeschikte kandidaten. Nog volgens de krant is er daarbij sprake van politieke druk, wat wordt ontkend door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "Zo grof dat we ze niet kunnen geloven", zei de woordvoerder van Jambon al over de aangehaalde dossiers.

Houssin meent dat het geen toeval is dat dit alles gebeurt, nu een hervorming van de rekruteringsdienst er aan zit te komen. "Dat zal steken op bepaalde niveaus", aldus de vakbondsman. De huidige selectieprocedure is erg tijdrovend en erg stroef, vindt de VSOA'er.

Nog volgens Houssin gebeurt het moraliteitsonderzoek bij kandidaten voor de politie "zeer streng" door de lokale politie, en ligt de uiteindelijke verantwoordelijkheid bij de rekruteringsdienst. Druk om de lat lager te leggen door minister Jambon is er volgens de vakbondsman niet. "De minister zet druk in positieve zin, door 1.400 mensen aan te werven".

bron: Belga