Armeense tieners mogen in Nederland blijven: opluchting in parlement

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Tweede Kamer overheerst opluchting over het nieuws dat de Armeense kinderen Lili en Howick toch in Nederland mogen blijven. Het besluit van de Nederlandse staatssecretaris Mark Harbers kan bijna Kamerbreed op instemming rekenen. "Eindelijk! De boodschap die heel Nederland al dagen roept, is overgekomen. Lili en Howick blijven thuis", twittert GroenLinks-leider Jesse Klaver. "Toch nog een hart", aldus Kamerlid Corrie van Brenk van 50PLUS.

Ook bij de coalitiepartijen vindt de staatssecretaris steun. "Soms moet je zacht zijn", vindt Michel Rog (CDA). "Blij dat Harbers alsnog zijn discretionaire bevoegdheid heeft gebruikt." D66-leider Alexander Pechtold is eveneens verheugd. "Het welzijn van de kinderen dreigde vandaag in gevaar te raken, dat staat uiteindelijk voorop."

"Fantastisch nieuws dat Lili en Howick in Nederland mogen blijven. We zijn heel blij dat staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid tot inkeer is gekomen en heeft besloten dat de kinderen niet uitgeleverd worden aan Armenië". Dat zegt Patricia Scholtes, de advocate die de belangen van de kinderen van 12 en 13 jaar oud behartigt. Ze denkt dat Lili en Howick snel zullen opduiken nu het nieuws over het niet-doorgaan van de uitlevering bekend is geworden.

Lili en Howick verdwenen vrijdagavond toen ze bij hun grootouders in Wijchen waren. Ze zouden zaterdag op het vliegtuig naar Armenië worden gezet. De Armeense moeder, die al naar Armenië is uitgezet, kwam in 2008 naar Nederland met de twee peuters. Haar asielaanvraag werd telkens afgewezen. Lili en Howick spreken amper Armeens.

Bron: Belga