Armeense tieners Lili en Howick weggelopen bij Nederlands pleeggezin

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Nederland zijn de Armeense tieners Lili (12) en Howick (13) in de nacht van vrijdag op zaterdag weggelopen bij hun pleeggezin. De twee verblijven al tien jaar in Nederland, maar zouden zaterdag naar Armenië teruggestuurd worden. De zaak zorgt voor veel beroering in Nederland. "We weten niet waar ze zijn. Het ligt nu in de handen van de politie", zegt een woordvoerster van de Nederlandse voogdijinstelling Nidos. Volgens haar was het de bedoeling dat het tweetal aan het einde van de ochtend uit Nederland zou vertrekken. De kinderen werden in Rusland geboren, groeiden op in Nederland en zijn nog nooit in Armenië geweest.

Vrijdag dienden de advocaten van de tieners nog een verzoek in bij de rechter in Amsterdam voor een uitstel van de uitzetting. Volgens hen zou het niet goed gaan met hun moeder, die vorig jaar al uitgezet werd naar Armenië. De rechter ging hier echter niet in mee, omdat er goede afspraken gemaakt zijn over onderdak, scholing en geld.

De Nederlandse regering liet gisteren al weten vast te houden aan de uitzetting van de kinderen. Op social media is ophef ontstaan over het feit dat premier Mark Rutte en vicepremier Hugo de Jonge een concert van zangeres Anouk bijwoonden, terwijl Lili en Howick wachtten op de uitspraak van de rechtbank. "Terwijl de rechter beslist dat twee kinderen mogen worden uitgezet (het hoeft niet) zijn kabinetsleden een feestje aan het vieren", schrijft een boze twitteraar.

Ook zaterdag gaan er op Twitter veel berichten rond van mensen die onder anderen Rutte oproepen om de broer en zus in Nederland te laten blijven.

Bron: Belga