“Grootste knelpunten inschrijvingsrecht onderwijs worden aangepakt”

Grootste knelpunten inschrijvingsrecht onderwijs worden aangepakt

Het Vlaamse akkoord over het inschrijvingsrecht in het onderwijs is “globaal bekeken een goed akkoord waarbij de grootste knelpunten rond inschrijvingen worden aangepakt”. Dat zegt Katholiek Onderwijs Vlaanderen in een reactie. “De nieuwe regels verhogen de transparantie, verminderen de planlast en vergroten de vrije schoolkeuze. Voor ons is de eindbalans dus positief”, zegt directeur-generaal Lieven Boeve.
Katholiek Onderwijs Vlaanderen stelt dat ouders opnieuw van een grotere vrijheid kunnen genieten bij de keuze van de school voor hun kinderen. De organisatie juicht ook toe dat de nieuwe regelgeving komaf maakt met de planlast voor scholen die geen capaciteitsproblemen hebben.

“De afgesproken tijdslijn voor aanmeldende basisscholen en alle secundaire scholen in Vlaanderen en Brussel zorgt voor meer transparantie voor alle betrokkenen en neemt de inschrijvingsdruk weg”, zo klinkt het. Ook wordt toegejuicht dat de dubbele inschrijvingen tot het verleden moeten behoren.

Voorts noemt Katholiek Onderwijs Vlaanderen het “verrassend” dat er in het basisonderwijs wordt vastgehouden aan het systeem van dubbele contingentering, dat scholen oplegt plaatsen vrij te houden voor kwetsbare leerlingen. In het secundair onderwijs wordt die regeling immers wel afgeschaft. “Dat beperkt niet alleen de vrije schoolkeuze, het houdt het aanmeldingssysteem minder transparant en nodeloos complex.”

bron: Belga