De Wever: “We gaan dit opkuisen”

De Wever: "We gaan dit opkuisen"

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft in een interview aan De Morgen gereageerd op de extremistische retoriek bij de ultrarechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden, die ook een aantal Jong N-VA-leden in de rangen heeft. “Ranzigheid en extremisme hebben bij ons geen plaats”, klinkt het. De N-VA zal de aantijgingen onderzoeken en daarna pas beslissen of voor de betrokken leden nog plaats is binnen de partij. Schild & Vrienden kwam in opspraak na een reportage van het VRT-magazine Pano, waarop te zien was hoe de leden elkaar in besloten chatgroepen racistische, nazistische en seksistische memes en opmerkingen sturen. De jongerenafdeling van N-VA geeft aan dat een twintigtal van haar leden op een of andere manier betrokken is bij de ultranationalistische jongerenbeweging. Dat gaat van jongeren die de Facebook-pagina van Schild & Vrienden hebben geliket, tot N-VA-leden die deelnamen aan de acties van de beweging en in de racistische chatgroepen zaten. Enkele van hen staan op een kieslijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Bart De Wever is geschrokken van de reportage, geeft hij aan in een interview aan De Morgen. Maar het probleem wordt aangepakt, zegt hij. “Mijn moeder zei altijd dat je proper op jezelf moet zijn. Dat gaan we ook doen.”

De voorzitter kent de betrokken N-VA’ers niet, benadrukte hij, maar de partij gaat hen nu aanspreken. Of ze ook meteen uit de partij worden gezet, wil De Wever niet gezegd hebben. “We moeten eerst bekijken wat ze precies hebben gedaan en wat ze wisten van die extremistische boodschappen. In een rechtsstaat verdient iedereen een faire kans.”

Schild & Vrienden koestert bewondering voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, bleek uit de reportage. Zo beveiligden leden vrijwillig een lezing van het N-VA-stemmenkanon nadat die eerst niet was kunnen doorgaan door een manifestatie. Maar Francken “heeft dat nooit gevraagd”, zegt De Wever. “Ik weet welke oefening de media nu gaan starten: guilty by association. Dat hebben we nog al meegemaakt. Maar we gaan dit opkuisen en we gaan verder”, benadrukt de voorzitter. “Als mensen effectief willen infiltreren, dan wijzen we hen de deur.”

bron: Belga