Aalstenaar stapt van N-VA-lijst na reportage over Schild & Vrienden

Stijn Everaert, de kandidaat op de N-VA-lijst in Aalst die genoemd wordt in de Pano-reportage over Schild & Vrienden, zet zelf een stap opzij en gaat van de lijst. Dat zegt burgemeester van Aalst Christoph D’Haese (N-VA) op Facebook. Everaert heeft zelf gereageerd. “Ik ben helaas de genoemde Aalstenaar in de Pano-reportage, alhoewel ik slechts één meme geplaatst heb en dit anderhalf jaar geleden”, zegt de jongeman. “Ik veroordeel elke vorm van racisme en verdedig de inclusieve lijn van de N-VA. De framing binnen de reportage is zo groot dat ik dit niet uitgelegd krijg. Ik zet een stap opzij van de lijst omdat ik absoluut niet wens dat ons lokaal project van de N-VA met haar sterke programma en beleid onder leiding van onze burgemeester en schepenen in gevaar komt.”

N-VA-Aalst neemt akte van de beslissing, zegt D’Haese. De plaats wordt ingevuld door de 19-jarige Brecht Moens uit Moorsel.

“N-VA Aalst distantieert zich volledig van de ‘memes’ en ranzige beelden die in de Pano-reportage over ‘Schild en Vrienden’ te zien waren. De kandidaten die een Facebook-link hebben, verbreken deze. Een Facebook-vriendschap betekent overigens niet dat men het eens is met ‘memes’ die in andere, geheime groepen worden gepost”, zegt D’Haese nog.

bron: Belga