Dit trucje helpt soldaten om meteen in slaap te vallen

soldaten
AFP / Jack Guez

Goed uitgerust zijn is essentieel voor soldaten om overdag alert te zijn en je missie goed uit te kunnen voeren. Toch zijn de omstandigheden nogal Spartaans. Je slaapt in extreme hitte of extreme kou op een stapelbed of nog erger op een veldbeld. Je deelt de tent met tientallen anderen en met een beetje pech ook nog muggen.

Niet bepaald prettige slaapomstandigheden. Toch valt 96 procent van de Amerikaanse soldaten binnen twee minuten in slaap, zelfs onder de meest extreme omstandigheden. Hoe doen ze dit? Daar hebben ze een speciale methode voor. Deze methode wordt beschreven in het boek Relax and Win: Championship Performances en ging viraal nadat joe.co.uk hem opnieuw onder de aandacht bracht.

Turbo slapen

De turbo-inslaapmethode is volgens cijfers van het Amerikaanse leger in 96 procent van de gevallen een succes. Het enige dat de soldaten hiervoor hoeven te doen is deze truc zes weken lang consequent vol te houden, dan gaat het daarna vanzelf.

De methodebestaat uit twee belangrijke delen. De eerste stap is het volledig leegmaken van het hoofd.

  1. Ontspan elke spier in je gezicht inclusief je tong, kaak en rond je ogen.
  2. Laat je schouders zo laag mogelijk zakken. Ontspan daarna de spieren in van je bovenarm tot naar onderarm aan de ene zijde, gevolgd door de andere zijde.
  3. Adem uit en ontspan je borstkas.
  4. Ontspan je benen, begin van bovenaf in je dijen en ontspan de spieren telkens meer naar beneden met tot slot je kuiten

Nu het lichaam volledig ontspannen is, wordt het tijd voor het allerlaatste zetje richting dromenland. Beeld jezelf een van de volgende drie situaties in:

– Je ligt op je rug in een kano op het water, het water is kalm en de lucht boven je is blauw. Geen wolkje aan de hemel.

– Je ligt in een zwarte fluwelen hangmat in een volledig verduisterde ruimte.

– Zeg 10 seconden lang tegen jezelf in je hoofd ‘niet denken’, ‘niet denken’, ‘niet denken’.

Piekeren

Zeker die laatste klinkt een beetje eigenaardig. Toch lijkt deze truc wel degelijk te werken. Niet alleen het Amerikaanse leger, maar ook verschillende slaapmeditatieprogramma’s maken gebruik van deze methode om snel in slaap te kunnen vallen. De meeste slaapproblemen komen door terugkerende gedachten en afleiding. Door je lijf ‘iets anders’ te laten doen, krijgen deze notoire slaapvertragers niet de kans om jou van je nachtrust af te houden.

Bron: Metro Nederland