US Open - Kei Nishikori stoot na thriller tegen Cilic door naar halve finales

door
Belga
Leestijd 2 min.

Kei Nishikori (ATP 19) heeft zich woensdag geplaatst voor de halve finales van de US Open. Hij versloeg in zijn kwartfinale na een slijtageslag de Kroaat Marin Cilic (ATP 7) in vijf sets. Nishikori, het 21e reekshoofd, haalde het in het Arthur Ashe Stadium met 2-6, 6-4, 7-6 (7/5), 4-6 en 6-4. De twee mannen stonden 4 uur en 7 minuten op de baan.

De kwartfinale was een heruitgave van de finale van 2014 in New York. Toen won Cilic met drie keer 6-3. De Kroaat, die in de achtste finales David Goffin (ATP 10) had uitgeschakeld, veroverde vier jaar geleden zijn eerste en tot dusver nog altijd enige grandslamtitel. Hij haalde nadien wel finales op Wimbledon (2017) en de Australian Open (2018) maar trok daarin telkens aan het kortste eind.

Nishikori heeft nog geen grandslam op zijn erelijst. In 2016 stootte de Japanner door tot de halve finales op Flushing Meadows. Eind vorig jaar ontbrak hij er door een hardnekkige polsblessure die hem begin 2018 ook de Australian Open kostte. Daarna timmerde de voormalige nummer vier van de wereld aan de weg terug naar de top. Op Roland Garros bereikte de Japanner de achtste finales, op Wimbledon de kwartfinales.

De 28-jarige Nishikori speelt om een plaats bij de laatste vier tegen de Serviër Novak Djokovic (ATP 6) of de Portugees Joao Sousa (ATP 68).

De tweede halve finale wordt een duel tussen de Spaanse titelverdediger Rafael Nadal (ATP 1) en de Argentijn Juan Martin del Potro (ATP 3).

bron: Belga