Schild & Vrienden: rechtse beweging vs. racisme, seksisme en wapens

Een reportage van VRT-programma Pano toont woensdagavond aan dat Schild & Vrienden, naar eigen zeggen een rechts-conservatieve beweging, zich gematigder voordoet dan ze in werkelijkheid is. Hun geheime chatgroepen staan vol seksisme, racisme, antisemitisme en wapens. Pano volgde oprichter Dries Van Langenhove voor de reportage. Zijn groep, die het nieuws haalde door een protestbijeenkomst voor een humaner vluchtelingenbeleid te verstoren aan het Gentse Gravensteen, beweert zelf ideeën te willen produceren en verspreiden. Ook wil ze het politieke systeem van binnenuit veranderen door leden te laten verkiezen in allerlei organisaties.
Maar naast het publieke discours klinkt een radicaler, racistisch, antisemitisch en seksistisch geluid in chatgroepen die Pano wist te infiltreren. Doel blijkt ook dat van vele ‘alt-right’ bewegingen: het ‘wegdringen’ van het blanke volk door immigratie naar het Westen stoppen.
En daarvoor lijken sommigen zelfs bereid tot geweld. Zo roept Van Langenhove op “klaar te zijn voor de strijd”, door fit te zijn, maar ook door schietlessen te volgen en wapenvergunningen aan te schaffen. Zelf verkoopt hij aan leden pepperspray en suggereert hij een pistool te hebben. Er klinken verwijzingen naar een “rassenoorlog”.
“Dit is fake nieuws”, reageert Van Langenhove. Volgens hem heeft iemand zijn identiteit gestolen.

bron: Belga