Twaalf gesloten deuren in Gents Zuid sensibiliseren tegen zelfdoding

Twaalf gesloten deuren in Gents Zuid sensibiliseren tegen zelfdoding

Bezoekers van het Shopping Gent Zuid staan vanaf vrijdag voor 12 gesloten deuren in het atrium van het winkelcentrum. Het gaat om een installatie van de Belgische kunstenaar Jean Ayawo Koumy, die de hoge zelfmoordcijfers bij jongeren in ons land aanklaagt. De initiatiefnemers willen het taboe rond zelfdoding doorbreken maar vragen Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) ook om bijkomende middelen uit te trekken.
Het kunstwerk toont een levensgroot labyrint met 12 geschilderde deuren en 21 poppen die erin verdwalen. Een pleidooi “voor een samenleving waarin mensen de deur terug voor elkaar openen”. De initiatiefnemers kunnen rekenen op actrice Barbara Sarafian als meter van het project. Maar ze doen ook een oproep aan minister Jo Vandeurzen om met bijkomende financiële middelen de suïcidecijfers terug te dringen.

De installatie wordt eerst opgezet in Gent, een studentenstad die kampt met hoge zelfdoding onder jongeren. Later dit jaar verhuist het kunstwerk naar studentenstad Leuven.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

bron: Belga