Opnieuw opposanten van megagevangenis Haren door politie weggehaald

Opnieuw opposanten van megagevangenis Haren door politie weggehaald

Dertien militanten die tegen de bouw van een nieuwe megagevangenis in Haren zijn, zijn gisteren door de politie weggehaald van de site aan de Keelbeekweg, waar de gevangenis gebouwd zal worden. Er werden geen arrestaties verricht, meldt de politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene, die zo berichten van meerdere media bevestigt. Op 20 augustus werden ook al drie opposanten geëvacueerd van de site. De politie werd gisterenochtend opgeroepen door een bewakingsagent, die meldde dat de dertien militanten zich op de site van de toekomstige gevangenis bevonden. Agenten gingen ter plaatse en vroegen de opposanten om de site te verlaten. De ontruiming verliep rustig en er werd dan ook niemand opgepakt.

Het nieuwe penitentiair complex zal zich uitstrekken over een oppervlakte van 15 hectare en moet plaats bieden aan 1.190 gevangenen. Het complex moet de afgeleefde gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendael vervangen en zou bestaan uit twee afdelingen voor mannelijke gedetineerden in voorlopige hechtenis, een afdeling voor mannelijke gedetineerden die veroordeeld zijn, een gesloten afdeling voor vrouwelijke gedetineerden, een open afdeling voor vrouwelijke gedetineerden, een observatiecentrum en een psychiatrische en medische afdeling.

Sinds de aankondiging dat de gevangenis in Haren zou gebouwd worden, is er protest gerezen tegen het project, onder meer bij actievoerders die vinden dat de megagevangenis het einde zou betekenen van een van de weinige overblijvende groene plekken in Brussel. Daarnaast vrezen de tegenstanders dat de nieuwe gevangenis het probleem van de overpopulatie in de gevangenissen zal vergroten. In 2017 werden al activisten door de politie van het terrein geëvacueerd, en ook twee weken geleden, op 20 augustus, gebeurde dat.

bron: Belga