Nieuw schooljaar – 1,2 miljoen leerlingen en 164.000 leraren weer naar school

Voor bijna 1,2 miljoen leerlingen en 164.000 personeelsleden uit meer dan 3.500 scholen start vandaag een nieuw schooljaar. Nieuw zijn de lerarenplatforms die de startende leerkrachten meer werkzekerheid moeten bieden. Het gaat om 2.500 leraren voor het basisonderwijs en 250 voor het secundair onderwijs. Via de lerarenplatformen in het basisonderwijs en bij wijze van proef ook in het secundair onderwijs worden startende leerkrachten ingeschakeld voor reguliere vervangingen van afwezigheden korter dan een schooljaar, of ze kunnen zelfs een stabiele opdracht krijgen. Tijdens periodes dat het personeelslid niet wordt ingeschakeld voor vervangingen, wordt het op basis van zijn bekwaamheidsbewijs ingezet in zinvolle pedagogische taken zoals occasioneel lesgeven, co-teaching, peer learning of niet-reguliere vervangingen.
Maar er zijn nog meer nieuwigheden: meer dan 180 scholen stappen in een proefproject van duaal leren of leren op de werkplek en in 20 extra scholen starten ze dit jaar met lessen in vreemde talen, het aantal van die scholen stijgt zo tot meer dan 100. In bijna 100 academies in Vlaanderen worden ook voor het eerst opleidingen voor muziek en woord gegeven vanaf 6 jaar.
Maar de grote modernisering van het secundair onderwijs komt er volgend jaar aan op 1 september met ook nieuwe eindtermen voor het middelbaar onderwijs. Die moeten eerst nog wel in het Vlaams parlement worden goedgekeurd. En intussen is het uitkijken naar wat het grote tijdsbestedingsonderzoek van de leraren zal opleveren dat door onderwijsminister Crevits is besteld. De resultaten worden nog in de loop van deze maand verwacht. Het onderzoek moet grondstof en inspiratie leveren voor nieuwe maatregelen om het beroep van leraar aantrekkelijker maken.
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits zelf bezoekt tijdens een ronde van Vlaanderen niet minder dan vijf scholen op deze eerste schooldag, de rondrit start al vroeg in basisschool de Peereboom in Ledegem. Vervolgens gaat het naar basisschool Louis-Paul Boon in Erembodegem en rond de middag naar het atheneum in Koekelberg. Na de middag gaat het naar een school voor buitengewoon onderwijs in Lummen en de dag eindigt in de stedelijke academie van Lier.
En ook het leven van de koningskinderen verlooopt vanaf vandaag weer op het ritme van de schoolbel. Koningin Mathilde zal om 8 uur prins Gabriël (15) en prinses Eleonore (10) naar het Sint-Jans-Berchmanscollege in Brussel brengen. Koning Filip zal, ook om 8 uur, prins Emmanuel (12) naar de Eurekaschool in Kessel-Lo (Leuven) brengen. De media mogen van deze privéactiviteit “beperkte opnames” maken, dat wil zeggen: enkel beelden op de openbare weg (en dus niet binnen de schoolgebouwen) en ook geen interviews.

bron: Belga