Antwerps procureur-generaal wil staatssecretaris voor strafuitvoering

Antwerps procureur-generaal wil staatssecretaris voor strafuitvoering

De strafuitvoering bevindt zich in een crisis. Dat stelde Patrick Vandenbruwaene, procureur-generaal van het hof van beroep in Antwerpen, in zijn openingsrede voor het nieuwe gerechtelijke jaar. Hij deed een aantal aanbevelingen om van het “lelijke eendje een mooie zwaan te maken”. Zo pleitte hij onder meer voor de aanstelling van een staatssecretaris voor strafuitvoering.
De strafuitvoering is brandend actueel, na de moorden die Benjamin Herman pleegde tijdens zijn penitentiair verlof en de repatriëring van Safet Rustemi, de gezochte Albanese crimineel die hier nog 22 jaar cel moest uitzitten.

Vandenbruwaene stelde in zijn openingsrede dat de strafuitvoering in een crisis verkeert. Gevangenisstraffen tot vier maanden worden bijvoorbeeld niet uitgevoerd, de opvolging van personen die in vrijheid zijn gesteld is gebrekkig en de inning van geldstraffen noemde hij ronduit dramatisch.

Dat weegt volgens de procureur-generaal zwaar op de politiemensen en magistraten die alles in het werk stellen om de daders te vervolgen. Er ontstaat een gevoel van straffeloosheid en de burger verliest zijn vertrouwen in Justitie.

Hij deed in zijn toespraak een aantal aanbevelingen om de strafuitvoering uit het slop te halen. Zo pleitte hij voor de uitbouw van een ‘centrale module strafuitvoering’, een ICT-tool waarin iedere partner alle relevante gegevens met betrekking tot de strafuitvoering kan invoeren en raadplegen. Niet alleen de inning van geldstraffen, maar ook de opvolging van personen die onder voorwaarden werden vrijgelaten, kunnen hierdoor verbeterd worden.

De procureur-generaal meent voorts dat de volgende regering best een staatssecretaris voor strafuitvoering aanstelt en dat de nodige experten verzameld worden uit de diverse betrokken instanties (justitie, politie, DVZ, etc), alsook financiële experts en informaticaspecialisten die de brug kunnen maken tussen ICT en de praktijkmensen.

bron: Belga