Honderden agenten uit hele land brengen hulde aan doodgeschoten politie-inspecteur

Honderden agenten uit hele land brengen hulde aan doodgeschoten politie-inspecteur

In Theux is deze namiddag Amaury Delrez begraven, de politie-inspecteur die in de nacht van zaterdag op zondag in Spa is doodgeschoten. Daarbij waren eerste minister Charles Michel, de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie, de Senaatsvoorzitster, de provinciegouverneur, verschillende burgemeesters en honderden agenten uit het hele land aanwezig. De agenten brachten een laatste eerbetoon aan de 38-jarige inspecteur, vader van drie kinderen. Agenten vormden een erehaag toen de lijkwagen aankwam. Enkele minuten later droegen leden van de ordediensten de kist de kerk binnen.

Bij het begin van de ceremonie kende de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon postuum het Burgerlijk Kruis 1ste klas voor een daad van moed, toewijding en menselijkheid toe aan Amaury Delrez.

De operationele directeur van de politiezone Des Fagnes, Jean Michel Lejeune, nam daarna het woord. “Ik ga de woede niet delen die ons sinds zondag verteert. Ik wil liever goede herinneringen aanhalen”, zei hij, waarbij hij verwees naar het professionalisme en de rechtvaardigheid van de agent.

Na een ere-optocht die een dertigtal minuten duurde, eindigde de ceremonie rond 15.35 uur met het volkslied. Buiten de kerk stond ook een groot scherm opgesteld waarop de ceremonie werd getoond.

“Aan de familie en naasten van Amaury, na onze minuut stilte zijn we met onze droefheid en onze diepste gedachten bij jullie”, zei de federale politie op Twitter. “Onze steun is onvoorwaardelijk en we zijn, ondanks onze woede en verontwaardiging, meer dan ooit vastberaden.”

Heel wat korpsen hielden vandaag ook een minuut stilte als eerbetoon aan Delrez. In Vlaanderen gebeurde dat onder meer in Antwerpen, Leuven en Gent.

bron: Belga