VN-experts beschuldigen Saoedi-Arabië van misdaden in Jemen

VN-experts beschuldigen Saoedi-Arabië van misdaden in Jemen
VN-experts beschuldigen Saoedi-Arabië van misdaden in Jemen

In Jemen zijn er sterke aanwijzingen voor misdaden tegen het internationale volkenrecht. Dat zeggen experts van de Verenigde Naties vandaag in een rapport. Daarbij horen volkerenmoord, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. De VN-onderzoekers wijzen met de beschuldigende vinger naar de Jemenitische regering en haar bondgenoten Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Ze willen dat de verantwoordelijken voor een onafhankelijke rechtbank rekenschap afleggen. “Er zijn nauwelijks aanknopingspunten dat de conflictpartijen proberen om burgerslachtoffers te vermijden”, aldus Kamel Jendoubi, voorzitter van de expertengroep, vandaag in Genève. De soennitische regering in Jemen en haar bondgenoten onder leiding van Saoedi-Arabië proberen al drie jaar om een opstand van de Houthi-rebellen neer te slaan. De Houthi’s, die tot de sjiitische tak van de islam behoren, krijgen de steun van Iran, de aartsvijand van de Saoedi’s.

Luchtaanvallen van de militaire coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië viseren trouwfeesten, begrafenissen, markten, schepen met burgers aan boord en verzorgingsinstellingen, menen de VN-onderzoekers. Overal worden mensen willekeurig gevangengenomen en deels gefolterd. De conflictpartijen zouden ook kindsoldaten gerekruteerd hebben.

Volgens de experts wijst alles erop dat er in Jemen oorlogsmisdaden werden begaan. Sinds maart 2015 werden zeker 6.600 burgers gedood. Meer dan 10.000 raakten gewond. “De echte cijfers liggen wellicht nog duidelijk hoger”, luidt het in het rapport. Ook rebellen zijn waarschijnlijk voor burgerslachtoffers verantwoordelijk, onder meer door de inzet van clustermunitie bij gevechten binnen steden. De onderzoekers dringen erop aan dat er bijkomend onderzoek komt naar de misdaden.

bron: Belga