Jongste burgemeester van Vlaanderen kampt met gezondheidsproblemen

Jongste burgemeester van Vlaanderen kampt met gezondheidsproblemen

De jongste burgemeester van Vlaanderen, Francesco Vanderjeugd (Open Vld), moet even de pauzeknop indrukken. De 30-jarige burgemeester van Staden maakte dat zelf bekend via een videoboodschap op het netwerkplatform Facebook. Vanderjeugd geeft mee enkele maanden rust in te lassen, maar blijft als lijsttrekker wel gaan voor een tweede ambtstermijn. “Nooit verloor ik de kracht om mijn rug te rechten en weer verder te gaan. En toch, net zoals elke broze tak aan een boom, ben ook ik wel eens kwetsbaar en breekbaar. Ik ben op een punt gekomen dat ik besef dat mijn veerkracht zijn grenzen heeft bereikt”, opent de burgemeester in een emotionele boodschap. “Ik heb de afgelopen jaren te vaak aan mezelf voorbij gegaan. Dat laat nu duidelijk zijn sporen na.”

Hij geeft aan zijn aanwezigheidspolitiek en agenda aan te passen tot 2019, “zodoende rust te vinden en op zoek te gaan naar mezelf. Ik moest dit met jullie delen, daar hebben jullie recht op”, waarmee hij verwijst naar de komende gemeenteraadsverkiezingen. Tot dan zal hij dus geen zetelend burgemeester meer zijn. Op de Open Vld-lijst verandert niets. Hij zal die blijven trekken en wil een vervolg breien aan zijn aflopende ambtstermijn. “Maar als ik wil zorg dragen voor jullie, moet ik eerst zorg dragen voor mezelf.”

Vanderjeugd werd in 2012 burgemeester van Staden met ruim 1.000 voorkeurstemmen, ondanks dat Open Vld pas de derde grootste partij was met vier van de 21 zetels. De coalitie met Open Vld, N-VA en sp.a kegelde de CD&V uit het gelid met elf van de 21 zetels, een beslissing die bijna de hele legislatuur zou wegen op het bestuur, want N-VA-lid Koen Demonie stuurde de gemeente een tijdlang richting onbestuurbaarheid. De rust keerde pas terug toen CD&V-raadslid Gwendoly Vandermeersch uit de partij stapte en als onafhankelijke steun gaf aan de coalitie. Ook op persoonlijk vlak ging het Vanderjeugd niet altijd voor de wind. Hij verloor in september 2016 zijn moeder.

bron: Belga