Bashir Abdi loopt in Brussel laatste pistewedstrijd: “Hoop op goede chrono”

Bashir Abdi loopt in Brussel laatste pistewedstrijd: "Hoop op goede chrono"

Bashir Abdi zal vrijdag op de Memorial Van Damme, die in het Brusselse Koning Boudewijnstadion op de planning staat, de 5.000 meter afwerken. Het belooft voor Abdi, recent op het EK in Berlijn goed voor het zilver op de 10.000 meter, een speciaal moment te worden. Het is niet alleen de eerste keer dat hij deelneemt aan de Memorial, maar ook zijn laatste wedstrijd op de piste. “Het is een eer voor mij om in het Koning Boudewijnstadion te mogen lopen”, vertelde de 29-jarige Abdi vandaag op een persmoment in Sint-Joost-ten-Node. “Ik ben heel blij dat ik eindelijk in Brussel kan lopen”, verklaarde Abdi, die voor de 5.000 meter een wildcard kreeg. “Het publiek van de Memorial is altijd geweldig en zorgt voor een schitterende sfeer, die je volgens mij nergens ter wereld hebt. Mijn leven is na mijn zilveren medaille niet veranderd, ik ben nog altijd dezelfde Bashir. Ik heb mijn tweede plaats uiteraard wel gevierd, met enkele nachten met weinig slaap. Maar dat hoort erbij en ik ben nu opnieuw volledig fit.”

Abdi zal na de Memorial de piste verlaten en zich toeleggen op de marathon. “Al twijfel ik altijd nog een beetje”, geeft de atleet met Somalische roots toe. “Ik heb het gevoel dat ik op de piste nog niet het onderste uit de kan gehaald heb. Maar de wedstrijd in Brussel wordt dus de laatste. Ik hoop af te sluiten met een goeie chrono, dat zou mooi zijn. Ik ga proberen verstandig te lopen. Nadien focus ik op de marathon, ik heb het geloof dat ik ook daar iets moois kan neerzetten. Mijn grote doel zijn de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.”

Op het EK in Berlijn verraste Koen Naert nog met goud op de marathon. “Koen had die dag zoveel energie”, herinnert Abdi zich. “Zijn prestatie was indrukwekkend. Ik was zo blij voor hem dat hij won. Ik weet wat hij ervoor moet doen om dat hoge niveau te halen.”

bron: Belga