VN eisen Europese oplossing voor geblokkeerde migranten

VN eisen Europese oplossing voor geblokkeerde migranten
VN eisen Europese oplossing voor geblokkeerde migranten

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft de EU-lidstaten gevraagd om een einde te maken aan de blokkade van de vluchtelingen op het Italiaanse schip Diciotti. Het is tijd om het politieke getouwtrek te stoppen, aldus VN-vluchtelingencommissaris Filippo Grandi vandaag. De Diciotti, een schip van de Italiaanse kustwacht, ligt sinds maandagavond aangemeerd in de haven van Catania, op het Italiaanse eiland Sicilië. Honderdvijftig migranten mogen niet van boord gaan. Italië verlangt van andere EU-lidstaten dat die ook vluchtelingen opnemen. Maar overleg daarover leverde nog geen doorbraak op. Een oplossing is niet in zicht.

Volgens de VN-vluchtelingencommissaris is het “gevaarlijk en immoreel” om het leven van vluchtelingen en asielzoekers op het spel te zetten, terwijl staten in een politiek getouwtrek over langetermijnoplossingen verwikkeld zitten.

Volgens lokale media laat de hygiëne aan boord van het schip te wensen over. Er zijn slechts twee baden voor alle opvarenden, die al meer dan een week op het schip geblokkeerd zitten. Veel vluchtelingen lijden ook aan schurft.

Bron: Belga