Gedode gewapende Palestijn was verpleger van Artsen zonder Grenzen

Gedode gewapende Palestijn was verpleger van Artsen zonder Grenzen
Gedode gewapende Palestijn was verpleger van Artsen zonder Grenzen

Een gewapende Palestijn, die aan de grens met de Gazastrook werd doodgeschoten, werkte als verpleger voor de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen. De man had volgens de Israëlische autoriteiten geprobeerd door de hermetische grensafsluiting naar Israël te geraken, had gevuurd naar Israëlische soldaten en een springtuig in hun richting geworpen. Artsen zonder Grenzen bevestigde dat de Palestijn voor hun organisatie had gewerkt en maandag aan de grens werd gedood. Volgens de media werd hij door soldaten doodgeschoten. Dat wilde het leger echter niet bevestigen.

De familie van de Palestijn benadrukte dat de verpleger de aanval op eigen houtje uitvoerde en dat er geen enkele aanwijzing is dat hij tot een of andere militante groepering in de Gazastrook behoorde. Israël en de in het kustgebied heersende militante beweging Hamas onderhandelen momenteel onder Egyptische bemiddeling over een bestand.

Sinds eind maart werden bij protesten en confrontaties volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza zeker 170 Palestijnen gedood door Israëlische soldaten. Een Israëlische soldaat werd doodgeschoten. De Palestijnen willen een einde aan de blokkade van de Gazastrook en het recht op terugkeer naar Israëlisch staatsgebied van de honderdduizenden Palestijnen en hun nabestaanden, die in de nasleep van de oprichting van Israël in 1948 werden uitgewezen of waren gevlucht naar het buitenland. Israël verwerpt de eisen.

Bron: Belga