DNA-onderzoek bevestigt dat wolf August een mannetje is

door
Belga
Leestijd 1 min.

Wolf August, na Naya de tweede wolf die sinds deze zomer in ons land rondloopt, is volgens DNA-onderzoek wel degelijk een mannetje. Het onderzoek bevestigt verder dat August in Leopoldsburg drie schapen heeft doodgebeten. Uit camerabeelden bleek dat de tweede wolf al enkele weken samen met wolvin Naya rondtrekt. Hoewel er al een vermoeden was dat het om een mannetje gaat, kon de wolf dankzij DNA-onderzoek geïdentificeerd worden. "Het DNA bevestigt dat het een mannetje is. Dat is nu onomstotelijk bewezen", zegt Koen Van Muylem, woordvoerder van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Het is wel nog onduidelijk waar de wolf oorspronkelijk vandaan komt, want dat kan niet uit het DNA worden afgeleid. De eerste registratie van August was in de stad Norden in Noordwest-Duitsland, waar hij een schaap gedood heeft en zijn DNA in de databank gestopt werd. Via Nederland belandde hij ten laatste op 3 augustus - vandaar zijn naam - in België.

De schapen die in augustus in Leopoldsburg werden doodgebeten, bleken vooral het werk van August te zijn. Ook Naya bleek echter verantwoordelijk voor het doodbijten van enkele schapen. De twee wolven handelden wel op hetzelfde moment, maar er zijn geen sporen van beide wolven op hetzelfde schaap gevonden. Omdat de oorzaak duidelijk bij wolven ligt, wordt de schade door de overheid vergoed.

bron: Belga